czwartek, 28 maja 2015

Chałka bounty

     Bardzo smaczne drożdżowe ciasto z kokosowym nadzieniem i mleczną czekoladą Goplana Oryginalna Mleczna. Smakuje jak popularny batonik bounty. Z tym przepisem uczestniczę w akcji kulinarnej "Z czekoladową nutą".

Masa bounty:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 czekolada Goplany Oryginalna Mleczna 90g

Mleko, wiórki kokosowe i cukier gotować w rondelku do zgęstnienia masy ok. 7-10 minut. Ostudzić.

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
30 g cukru
270 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta, na kształt i wielkość czekolady, wyłożyć masę kokosową . Na wierzch położyć tabliczkę mlecznej czekolady Goplana Oryginalna Mleczna. Boki ciasta ukośnie naciąć, zawijać z jednej i drugiej strony formując na kształt chałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. 

Z czekoladową nutą

poniedziałek, 25 maja 2015

Letni sernik pieczony

     Mój nowy pomysł na sernik :) Jest on pieczony ale wygląda na robiony na zimno. Obłożyłam go owocami i oblałam galaretką. Lekki, letni, owocowy, pyszny! Na Dzień Matki, wszystkiego najlepszego Mamo!


Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1 puszka (530 g) skondensowanego mleka słodzonego
4 duże jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej 

ok. 500 g mieszanych owoców: truskawki, wiśnie, porzeczki, mogą być też brzoskwinie z puszki lub mrożone owoce
3 galaretki o truskawkowym smaku
500 ml wody

Do miski włożyć ser, wlać mleko skondensowane słodzone, dodać całe jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 
Do owiniętej od spodu folią aluminiową tortownicy o średnicy 21 cm wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 30 minut. Piekarnik przykręcić do 150°C, piec jeszcze ok. 35 minut. Ostudzić. 
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.
Sernik przełożyć do większej tortownicy o średnicy 24 cm. Owoce ułożyć na wierzch i boki sernika. Całość zalać tężejącą galaretką. Zostawić do całkowitego zastygnięcia galaretki.

piątek, 22 maja 2015

Rabarbarowa krajanka


     Ciasto z samych białek, ale nie bezowe, przekładane cienką warstwą masy budyniowo - rabarbarowej. Na wierzchu ułożone są herbatniki, a na nich wyłożona jest bita śmietana posypana białą czekoladą. Wzorowałam się na moim wcześniejszym cieście z masą jabłkową, patrz tutaj


Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
50 ml oleju
150 g mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15-18 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
150 ml wody

ok. 22 herbatniki

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, odstawić na ok. 1/2 godziny aż puści sok. Wstawić na palnik, dusić ok 5-7 minut pod przykryciem. Do 1/3 szklanki wody wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego, zastawionego z palnika rabarbaru cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Połowę gorącego budyniu rabarbarowego wyłożyć na jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę budyniu, równo rozprowadzić. Na wierzch zaraz ułożyć, jeden przy drugim, herbatniki. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu.

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki białej czekolady

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Równomiernie wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch posypać startą na grubej tarce białą czekoladą.

piątek, 15 maja 2015

Ciastka konfetti

     Przepyszne, kolorowe ciastka, jedne z lepszych jakie jadłam! Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Pieczone razem z posypką. :)


przepis na ok. 32 szt.:
110 g masła
180 g cukru
1 duże jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej

1 opakowanie 90g kolorowej posypki do obtaczania

Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko, proszek do pieczenia, sól, jeszcze raz krótko zmiksować. Wsypać mąkę, wlać jogurt, zmiksować na jednolite ciasto.
Na talerzyk wysypać posypkę.
Wilgotnymi rękami formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z jednej strony obtoczyć w posypce. Kłaść na blasze, w dużych odstępach, posypką do góry, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 14 minut.

wtorek, 12 maja 2015

Śmietankowe wafle z czekoladowym brzegiem

     Wafle o śmietankowym smaku dzięki dodaniu śmietanki w proszku. Brzegi oblane są czekoladą i obtoczone w orzechach. Przepyszne!


Masa śmietankowa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
200 g masła
1 szklanka śmietanki do kawy
1 szklanka mleka w proszku

3 duże wafle

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło. Zagotować. Ostudzić. Wsypać śmietankę i mleko w proszku, wymieszać, zmiksować blenderem. Połowę masy wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, przyłożyć ostatnim waflem. Na wierzch nałożyć dużą deskę. Odstawić w chłodne miejsce. Wafle pokroić.
 
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Orzechy wysypać na płaski talerz. Brzegi wafli moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtaczać w orzechach.



piątek, 8 maja 2015

Sernik z solonym kajmakiem

     Kolejny sernik, bardzo prosty, tym razem z serka mascarpone (myślę, że można go zamienić na zwykły biały ser) i kajmaku. Bardzo smaczny. Sól świetnie podkreśla słodycz kajmaku. Jeśli ktoś obawia się posolenia sernika to proponuję posolić chociaż jeden kawałek na talerzu.


Spód:
70 g herbatników
30 g miękkiego masła

Herbatniki zmielić blenderem lub drobno pokruszyć (np. wałkiem), dodać masło i palcami zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać i ugnieść.

Masa serowa:
500 g mascarpone
200 g masy kajmakowej
1 czubata łyżka (25 g) mąki ziemniaczanej
4 jajka

Do miski wyłożyć mascarpone, masę kajmakową, wsypać mąkę, wbić całe jajka. Wszystko krótko zmiksować. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.

Polewa:
200 g masy kajmakowej
ok. 1 łyżeczka soli

Na gorący sernik małymi porcjami, na całej powierzchni sernika wyłożyć masę kajmakową, delikatnie rozsmarować. Ostudzić. Wierzch równomiernie posypać solą. 

poniedziałek, 4 maja 2015

Muffinki z kiwi

     Oryginalne w wyglądzie muffinki o cytrynowym smaku pieczone z owocem kiwi. Ładnie wyglądają i dobrze smakują :)


Porcja na ok. 10 muffinek:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru (100 g)
150 ml naturalnego jogurtu
5 łyżek oleju
1 duże jajko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 owoce kiwi

Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boki silikonowych foremek obłożyć plasterkami kiwi.
Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Do jogurtu dodać olej, jajko i sok z cytryny, krótko zmiksować, dodać sypkie składniki, jeszcze raz krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć na środek foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.

sobota, 2 maja 2015

Wytrawna karpatka

     Wygląda jak tradycyjna karpatka ale tak nie smakuje. Ciasto ptysiowe zrobiłam na bazie rosołu, a masa zrobiona jest z białego sera i ryby. Kroiłam zaraz po zrobieniu, po ok. 1-2 godz. ładnie tężeje i lepiej się prezentuje :) Smak rewelacyjny!


Ciasto:
1 szklanka bulionu
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka

Do rondelka wlać bulion, dodać pokrojone masło. Doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, chwilę podgrzewać mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbić jaka, zmiksować blenderem (nie mikserem). Wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Ostudzić.

Masa:
500 g białego sera w kostce
2 puszki tuńczyka
ewentualnie ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku - ok.1 zaokrąglonej łyżeczki
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Do miski włożyć ser, odsączony tuńczyk, zależnie od twardości sera  można dodać śmietanę, przyprawy: sól, pieprz, paprykę. Wszystko razem zmiksować blenderem. Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.